Przepis na gulasz z porami
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 700-800 g chudej jagnięciny
- 40-50 dag porów
- 3-4 ząbki świeżego czosnku
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka suszonego estragonu
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- po szklance bulionu i białego półwytrawnego wina
- posiekany koperek
- po ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki i pieprzu czarnego
- ¼ łyżeczki cukru
- sól
Instrukcje
- 1. Opis pracy: umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, skraplamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem i papryką. Przykrywamy mięso np. w misce i wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie w rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i od czasu do czasu mieszając, smażymy na silnym ogniu 7-8 minut. Zmniejszamy płomień aby dodać masło i pory, wciąż mieszając i chwilę smażymy razem. Następnie to wszystko posypujemy estragonem i solą, chwilę później zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ponad 1 godzinę. Kiedy mięso będzie już miękkie, wlewamy wymieszany z winem i cukrem przecier pomidorowy, a na koniec wrzucamy rozgnieciony czosnek. Całość chwilę jeszcze dusimy. Gdy danie będzie już gotowe posypujemy je koperkiem.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Białe wino, Czosnek, Estragon, Koper włoski, Por
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.