baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na indyka w warzywach z brązowym ryżem

Składniki:

– ćwiartka z indyka
– torebka brązowego ryżu
– mix warzyw na patelnie [ dostępne w każdym sklepie ]
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz, papryka ostra
– świeży koperek i natka pietruszki

Przygotowanie:

Na początek gotujemy ryż. Dodajemy 2 łyżeczki soli do gotującej się wody. Wrzucamy torebkę z ryżem. Brązowy ryż ma to do siebie że jest twardy i wszyscy zalecają gotować około 30 minut. wystarczy maksymalnie 15min i będzie gotowy. Ile byśmy nie gotowali, tak samo będzie twardawy. W międzyczasie dokładnie wymytego indyka doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Na wolnym ogniu smażymy z każdej strony po około 10 minut. Po tym czasie będziemy w stanie oddzielić kości od mięsa. Na wytopionym tłuszczu z mięsa przez około 5 min podgrzewamy warzywa. Po tym czasie dokładamy indyka i dusimy jeszcze około 15 min aż mięso będzie miękkie.

Dla smaku doprawiamy jeszcze pieprzem oraz papryką. Podajemy z posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki.

Ocena przepisu

  • (0 /5)
  • (0 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...