Przepis na jabłecznik
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 75 dag musu jabłkowego
- 4 kwaśne jabłka
- 25 dag mąki
- 10 dag cukru
- 15 dag masła
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcje
- 1. Na stolnice wysypujemy mąkę. W środku robimy wgłębienie. Wsypujemy cukier, wbijamy jajko, dodajemy rozdrobnione masło oraz śmietanę. Na początku wszystko delikatnie mieszamy nożem, przy okazji krojąc masło z resztą składników. Gdy już powoli będzie się łączyć ugniatamy ręcznie ciasto do uzyskania gładkiej formy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. W między czasie do musu jabłkowego ścieramy kwaśne jabłka oraz dodajemy małą łyżeczkę cynamonu. Wyjmujemy ciasto. Dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy i układamy na wcześniej wysmarowanej masłem formie. Wstawiamy do pieca na 10 minut do podpieczenia. Temperatura pieczenia 180’C. Po tym czasie wyjmujemy, układamy masę jabłkową oraz rozwałkowaną resztę ciasta układamy na górę. Z powrotem wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej podawać jeszcze lekko ciepłe z bitą śmietaną. Smacznego!
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
- Składniki :jabłka
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.