Składniki:
– 4 kotlety jagnięce
– 1 granat
– 50 ml whiskey
– łyżka masła
– szklanka mleka
– olej ryżowy
– sól, pieprz
– natka pietruszki
Kotlety jagnięce płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do małego półmiska i zalewamy mlekiem oraz 2 łyżkami oleju ryżowego. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. W między czasie obieramy granat. Wyskubujemy cały miąższ. Wrzucamy do malaksera i mielimy na jednolitą masę. Przez drobne sitko przeciskamy aby pozbyć się pestek. Gotowe wlewamy na patelnię i przez około 10 minut gotujemy, całość redukując aż lekko zgęstnieje. Dodajemy whiskey, łyżkę masła, sól oraz pieprz. Przez około 5 minut, cały czas mieszając dodatkowo redukujemy nasz sos. Gotowy zestawiamy z ognia. Kotlety jagnięce wyciągamy z mleka i kiedy lekko oschnął wrzucamy na rozgrzany grill. Pieczemy około 15 minut często odwracając. Możemy również usmażyć kotlety na patelni grillowej. Mięso podajemy z ryżem basmati. Na koniec obsypujemy posiekaną natka pietruszki.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.