baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na kotlety jagnięce z grilla w granatowym sosie

Składniki:

– 4 kotlety jagnięce
– 1 granat
– 50 ml whiskey
– łyżka masła
– szklanka mleka
– olej ryżowy
– sól, pieprz
– natka pietruszki

Kotlety jagnięce płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do małego półmiska i zalewamy mlekiem oraz 2 łyżkami oleju ryżowego. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. W między czasie obieramy granat. Wyskubujemy cały miąższ. Wrzucamy do malaksera i mielimy na jednolitą masę. Przez drobne sitko przeciskamy aby pozbyć się pestek. Gotowe wlewamy na patelnię i przez około 10 minut gotujemy, całość redukując aż lekko zgęstnieje. Dodajemy whiskey, łyżkę masła, sól oraz pieprz. Przez około 5 minut, cały czas mieszając dodatkowo redukujemy nasz sos. Gotowy zestawiamy z ognia. Kotlety jagnięce wyciągamy z mleka i kiedy lekko oschnął wrzucamy na rozgrzany grill. Pieczemy około 15 minut często odwracając. Możemy również usmażyć kotlety na patelni grillowej. Mięso podajemy z ryżem basmati. Na koniec obsypujemy posiekaną natka pietruszki.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...