Składniki:
– 45 dag brokułów świeżych lub mrożonych
– jedna włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, por, seler )
– 10 dag masła
– kostka rosołowa
– 2,5 litra wody
– sól, pieprz
– jedno żółtko
– odrobina śmietany 12 %
– koperek
Sposób przygotowania
Wodę w garnku zagotować, zmniejszyć ogień.Wrzucić masło oraz kostkę rosołową do całkowitego rozpuszczenia.Posolić wedle uznania.Wsypać umyte, obrane oraz pokrojone warzywa z włoszczyzny.Gotować na lekkim ogniu około 20 min.Wsypać pieprzu.Po tym czasie wrzucić do wywaru brokuły i jeszcze około 15 minut podgotować na małym ogniu. Zdjąć z kuchenki i odstawić na chwilę do wystudzenia.Blenderem zmielić całość aż do uzyskania jednolitego zielonego kremu.W tym momencie będzie jeszcze trochę rzadkie. Odstawić z powrotem na mały ogień i lekko podgrzewając dodać zmieszane żółtko ze śmietaną do zagęszczenia.Aby się nie ścięło wcześniej zalać odrobina gorącej zupy.
Podgrzewać jeszcze około 5 min i można podawać.
Najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami posypanymi koperkiem.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.