baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na krem brokułowy

Składniki:
– 45 dag brokułów świeżych lub mrożonych
– jedna włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, por, seler )
– 10 dag masła
– kostka rosołowa
– 2,5 litra wody
– sól, pieprz
– jedno żółtko
– odrobina śmietany 12 %
– koperek
Sposób przygotowania
Wodę w garnku zagotować, zmniejszyć ogień.Wrzucić masło oraz kostkę rosołową do całkowitego rozpuszczenia.Posolić wedle uznania.Wsypać umyte, obrane oraz pokrojone warzywa z włoszczyzny.Gotować na lekkim ogniu około 20 min.Wsypać pieprzu.Po tym czasie wrzucić do wywaru brokuły i jeszcze około 15 minut podgotować na małym ogniu. Zdjąć z kuchenki i odstawić na chwilę do wystudzenia.Blenderem zmielić całość aż do uzyskania jednolitego zielonego kremu.W tym momencie będzie jeszcze trochę rzadkie. Odstawić z powrotem na mały ogień i lekko podgrzewając dodać zmieszane żółtko ze śmietaną do zagęszczenia.Aby się nie ścięło wcześniej zalać odrobina gorącej zupy.
Podgrzewać jeszcze około 5 min i można podawać.

zupa krem brokułowy

Najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami posypanymi koperkiem.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...