Przepis na krewetki z porem i cukinią
-
- Czas przygotowania
- Minut(y)
-
- Czas gotowania
- Minut(y)
-
- Porcje
- 4
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 20 krewetek
- 0, 25kg brązowego ryżu
- Białe części 2 porów
- 2 cukinie
- 3 średniej wielkości cebule
- Ząbek czosnku
- 3 limonki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Instrukcje
- 1. Ugotuj ryż, najlepiej zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2. Oczyść krewetki. Usuń pancerzyki i przewody pokarmowe.
- 3. Cebule, białe części porów oraz cukinie pokrój w plasterki. Posiekaj drobno czosnek.
- 4. Rozgrzej wok. Wrzuć 1 łyżkę masła. Krewetki smaż góra przez 5 minut i przełóż na talerz.
- 5. Do rozgrzanego woka dodaj czosnek i drugą łyżkę masła. Wrzuć cebulę, por i cukinię. Przez 10 minut podsmażaj.
- 6. W międzyczasie do naczynia wyciśnij sok z limonek. Obierz skórkę i pokrój ją na paseczki.
- 7. Przełóż krewetki do woka i połącz z warzywami. Wlej sok z limonek i przemieszaj. Posyp paseczkami skórki z limonek. Całe danie doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i duś wszystko jeszcze przez maksymalnie 2 minuty. Teraz pokrój w cząstki trzecią lionkę i wrzuć do potrawy. Forma podania jest bardzo prosta. Ugotowany ryż dzielimy na 4 porcję. Każdą porcję ryżu przykrywamy odpowiednią ilością krewetek z warzywami. Smacznego!
- Porcje: 4
- Danie gotowe w 50 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na owoce morza
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Cukinia, Krewetki, Limonka, Por, Ryż
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.