Składniki
2 filety z piersi kurczaka
olej do smażenia
2 średnie cebule
330 ml jasnego piwa
natka pietruszki
3 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz
pół łyżeczki rozmarynu
Filety z kurczaka kroimy na nierówne kawałki.Solimy, pieprzymy dla nadaniu smaku i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka(w plasterki na połówki) cebulę.Podsmażamy około 5 min i dodajemy kurczaka.
Smażymy kilka minut na dużym ogniu. Wlewamy piwo, dodajemy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz rozmaryn, dla podkreślenia smaku. Dusimy około 10 min. Przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy śmietanę, mieszamy tak aby się nie ścięła(najlepiej do śmietany wlać kilka łyżek wywaru, dokładnie wymieszać i wlać z powrotem na patelnie). Doprawiamy całość solą oraz pieprzem, mieszamy.
Przed podaniem posypujemy resztą natki pietruszki oraz odrobiną pieprzu.
Najlepiej podawać z ryżem.
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.