
Przepis na lasagne z fenkułem i tuńczykiem
-
- Czas przygotowania
- Minut(y)
-
- Czas gotowania
- Minut(y)
-
- Porcje
- 4
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 3 niewielkie pory
- 3 liście laurowe
- Połowa bulwy fenkułu
- 0, 5 l odtłuszczonego mleka
- 20g masła
- 25g mąki pszennej
- 200g tuńczyka z puszki
- Płaty lasagne
- 25g cheddara
- Sól i pieprz
Instrukcje
- 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- 2. Umyty fenkuł i pory, pokrój w plasterki. W rondlu z nieprzywierającą powłoką umieść liście laurowe i warzywa. Wszystko zalej mlekiem i gotuj na niewielkim ogniu przez maksymalnie 10 minut. Po tym czasie liście laurowe wyrzuć, a pory i fenkuł wyjmij na talerz. Mleko przelej do osobnego naczynia.
- 3. W rondlu rozpuść masło i wymieszaj je z mąką. Powoli dodawaj jeszcze ciepłe mleko, jednocześnie mieszając. Ostrożnie doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i pozwól, aby masa spokojnie zgęstniała. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- 4. Natłuszczone naczynie żaroodporne wypełnij połową z przygotowanych warzyw. Na warzywach umieść równomiernie, rozdrobnionego tuńczyka. Przykryj wszystko dokładnie płatami lasagne. Na wierzch wylej połowę z otrzymanego sosu. Warstwy układamy do momentu wykorzystania wszystkich składników.
- 5. Na koniec wierzch gęsto posyp startym cheddarem i wstawiamy do piekarnika na 35 – 40 minut. Gotowe! Smacznego!
- Porcje: 4
- Danie gotowe w 65 Minut(y)
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Fenkuł, Liść laurowy, Por, Tuńczyk
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Frytkownica beztłuszczowa – Co to jest i jak działa Air Fryer?
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.