baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na lasagne po bolońsku

składniki
200 g makaronu lasagne
2 cebule
2 ząbki czosnku
400 g mielonej wołowiny
150g mięsa
2 plastry szynki
2 plastry wędzonej szynki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 obrany pomidor
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
5 ml białego wina
tymianek, liście laurowe, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
50g masła
60 g parmezanu
1 litr beszamelu
4 liście Bazyli

Przepis dla 4 osób
Przygotowanie sosu mięsnego.
Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut, aż będzie miękka. Dodać zmiażdżony czosnek i smażyć przez kolejne 2 min. Dodać mięso mielone lub jagnięcinę i podsmażyć. Dodać sól i pieprz do smaku.
Otworzyć puszkę pomidorów i jeśli to konieczne posiekać pomidory przed dodaniem do mięsa. Dobrze wymieszać i pozostawić na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy i zioła mieszane (tymianek, oregano, liść laurowy, rozmaryn). Po zmieszaniu ze sobą pozostawić na ogniu przez około 30 minut.

Przygotowanie beszamelu
Roztopić masło w rondelku. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Powoli dodawać mleko, cały czas mieszając.
Gotować na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie lasagne
Posmarować naczynie do lasagne odrobiną masła lub oleju.
Przykryć dno warstwą makaronu i odrobiną sosu mięsnego.
Wlać trochę sosu beszamelowego i posypać tartym serem.
W ten sposób układaj warstwami wszystkie składniki, aż do ich wyczerpania.
Na samej górze posyp obficie żółtym serem. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 30 minut.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...