składniki
500 g makaronu lasagne
6 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
4 plastry wędzonego łososia, pokrojone w cienkie plasterki
500 g fileta z łososia
1 szklanka śmietanki kremówki
2 szklanki białego wytrawnego wina
200 g tartego żółtego sera
½ główki czosnku
sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
50 g masła
20 g mąki
½ szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przepis dla 4-5 osób
Przygotować sos beszamelowy.
Roztopić masło w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę i dobrze wymieszać.
Dodaj mleko, sól, pieprz i startą gałką muszkatołową, dobrze wymieszać.
Gotować przez 5 minut, ciągle mieszając.
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
Zarumień szalotkę z odrobiną masła. Dodaj wędzonego łososia. Wymieszać, a następnie dodać 1 szklankę białego wina.
Zdjąć z ognia i dodać śmietankę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Łososia pokroić na małe kawałki. Dodać sosu beszamelowego i czosnku.
Ugotuj makaron lasagne zgodnie ze wskazówkami.
Przykryć dno naczynia do lasagne Emile Henry cienką warstwą łososia z beszamelem, następnie dodać warstwę makaronu lasagne.
Dodaj warstwę łososia z sosem, tartego sera, następnie dodać kolejną warstwę makaronu lasagne.
Układać te warstwy, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane, wierzch posypać serem.
Dodaj 1 szklankę wina i piecz w piekarniku przez 45 minut.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.