Leczo jest pysznie rozgrzewającym daniem. Idealna potrawa na sezon jesienno-zimowy 🙂

Przepis na leczo z kiełbasą
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone lub żółte papryki
- 3 średnie cebule
- 4 pomidory
- 30 dag cukinii
- 5 dużych pieczarek
- 4 kiełbasy
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
Instrukcje
- 1. Pomidory zaparzyć we wrzątku. Obrać ze skórki, pokroić w średnią kostkę.
- 2. W międzyczasie cebule pokroić w drobną kostkę, Kiełbasę wzdłuż przekroić na pół, i na równe plasterki. Wszystkie warzywa dokładnie wymyć, kroić na równe kostki.
- 3. Na rozgrzaną patelnię dodać olej, wrzucić cebulę wraz z kiełbasą i przez około 5 minut podsmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i jeszcze chwile podsmażyć. W większym garnku przez około 10 min dusić pomidory.
- 4. Następnie wrzucić całą zawartość patelni i na małym ogniu cały czas gotować.
- 5. W międzyczasie cukinię pokroić również w kostkę i dodać do garnka. Pieczarki poszatkować na plastry i do garnka. Dla smaku warto dodać paprykę słodką oraz ostrą, nie zapominając o soli oraz pieprzu.
- 6. Całość dusić do miękkości około 35 min. Podawać ze świeżym pieczywem.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację
- Składniki :Cebula, Cukinia, Papryka, Pieczarki, Pomidory
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis

1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(5 / 5)
1 komentarzy o Przepis na leczo z kiełbasą
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Leczo to rodzima potrawa węgierska, ale coraz częściej króluje na polskim stole. Składniki do lecza są łatwo dostępne, a jego przyrządzenie też nie sprawia większych trudności. Warto spróbować przyrządzić tą potrawę, gdyż jest bardzo smaczna i z względu na składniki – bardzo zdrowa. Do jego przygotowania potrzebujemy dwie cukinie, dwie cebule, trzy papryki (żółta, czerwona oraz biała), puszkę krojonych pomidorów, przyprawy (sól, pieprz ziołowy, majeranek, bazylia), nieco oleju, dwie łyżeczki ostrej papryki, koncentrat pomidorowy, czosnek i kiełbasę. Najpierw należy przysmażyć cebule, czosnek i kiełbasę na niewielkiej ilości oleju do momentu aż się zarumienią. W trakcie smażenia doprawiamy wszystkimi przyprawami wedle uznania. Przygotowana pierwszą część potrawy wrzucamy do garnka, natomiast teraz na patelnię wrzucamy pokrojoną cukinię i paprykę, które również wrzucamy do garnka. Wlewamy następnie trzy – cztery szklanki wody i dusimy wszystko na małym ogniu przez około pół godziny. Po upływie 30 minut dodajemy pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze przez następne pół godziny. Leczo jest gotowe!