baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na Lekką sałatką z dwoma serami i kurczakiem

Składniki:

– 1 pierś z kurczaka
– 1 zielony ogórek
– kilka dużych oliwek
– ser parmezan
– ser manchego
– sałata roszponka
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, nie rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i na układamy na rozgrzaną patelnię, wcześniej oczywiście wlewając oliwę z oliwek. Smażymy po 5 minut z każdej strony. Gotową odstawiamy. Do przygotowanego talerza nakładamy odpowiednio. Garść sałaty roszponki, oliwki, pokrojonego w niedużą kostkę ogórka zielonego. Skrapiamy oliwą. Następnie kroimy pierś z kurczaka w poprzek w około 1 cm paski. Wykładamy na warzywa. Ser parmezan ścieramy na tarce na cienkie plastry, natomiast ser manchego kroimy na niewielka kostkę. Całość doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek. Pyszna letnia sałatka dla każdego.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (2 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...