Przepis na makaron z cukinią i tuńczykiem
-
- Czas przygotowania
- Minut(y)
-
- Czas gotowania
- Minut(y)
-
- Porcje
- 4
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Rating)
Składniki
- 25 dag makaronu (dowolny rodzaj)
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie cukinie
- 2 łyżeczki cukru, bądź miodu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżka białego lub czerwonego octu winnego (może być ocet jabłkowy)
- 2 łyżki kaparów
- 6 pomidorów
- 20 dag tuńczyka (jeżeli z puszki to w sosie własnym)
- 6 czarnych oliwek
- natka pietruszki
Instrukcje
- 1. W rondlu rozpuszczamy połowę oliwy i wrzucamy do niej obraną i posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku. Smażymy około 3 minut na wolnym ogniu. Wlewamy pozostałą część oliwy i wrzucamy cukinię pokrojoną w cienkie paseczki. Smażymy kolejne 3 minuty często mieszając. Dosypujemy cukier, przecież pomidorowy, ocet winny i kapary. Czekamy aż składniki się połączą.
- 2. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy w ósemki. Dodajemy do sosu.
- 3. "Przekładamy całość do dużego naczynia, dodajemy osączonego i rozdrobnionego uprzednio tuńczyka, oliwki oraz ugotowany makaron. Delikatnie mieszamy. Posypujemy natką pietruszki."
- Porcje: 4
- Danie gotowe w 30 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na makarony
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Cukinia, Kapary, Tuńczyk
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.