Maki z marynowanym imbirem i dużymi krewetkami
Czas przygotowania: 40 minut
Gotowanie: 15 minut + 12 godzin na przygotowanie ryżu
Przepis na 4 wałki
Przepis na maki z marynowanym imbirem i krewetkami
-
- Czas przygotowania
- Minut(y)
-
- Czas gotowania
- Minut(y)
-
- Porcje
- 1
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 0, 25kg ryżu na sushi
- 375 ml wody
- marynowany imbir
- 30ml octu ryżowego
- 4 płaty nori
- 3ml pasty wasabi
- 3 – 4 duże krewetki
- awokado
- pół ogórka ogrodowego
- 25g cukru
- 1 łyżeczka nasion sezamu
Instrukcje
- 1. W zimnej wodzie opłucz ryż i pozostaw go na sicie przez około 20 minut do osuszenia. Następnie gotuj go na małym ogniu, pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zdejmij go z ognia na 15 minut, ale nie zdejmuj z garnka pokrywki.
- 2. W niewielkim rondlu rozpuść cukier w occie ryżowym. Ryż przełóż do salaterki, Dadaj do niego ocet ryżowy i wymieszaj, koniecznie drewniana łyżką. Mieszaj delikatnie, by oddzielić od siebie ziarna ryżu. Przykryj salaterkę czystą ściereczką i odstaw na 12 godzin.
- 3. Po 12 godzinach wracamy do pracy. Oczyść krewetki z pancerzyków i przewodów pokarmowych. Pokrój je w cienkie plasterki. Awokado i ogórek obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Plasterki ogórka należy odsączyć.
- 4. Bambusową matę do sushi przykryj folią plastikową. Rozłóż na niej delikatnie płat nori tak, aby błyszcząca strona była na dole. Rozmieść na płacie warstwę ryżu, tak, aby od brzegów było 3 cm wolnego miejsca. Rozsmaruj odrobinę wasali na ryżu. Wzdłuż dolnego brzegu ułóż wszystkie składniki, w tym pokrojony w paseczki, marynowany imbir. Delikatnie, ale ciasno, zwiń maki.
- 5. Maki odłóż do lodówki na dwie godziny.
- 6. Po tym czasie, wszystkie maki pokrój na dwucentymetrowe porcje. Najlepiej smakują z japońskim sosem sojowym. Smacznego!
- Danie gotowe w 40 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na owoce morza
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Awokado, Imbir, Krewetki, Nori, Ocet ryżowy, Ogórek, Pasta wasali, Ryż, Sezam
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(5 / 5)
1 komentarzy o Przepis na maki z marynowanym imbirem i krewetkami
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Sushi to popularne danie kuchni japońskiej składające się z surowej ryby i ryżu, z sosem sojowym i wasabi. W jego składzie znajdziemy różnego typu skorupiaki, takiej jak na przykład kraby i homary, oraz surowe ryby różnych odmian. Warzywa (np. paski pokrojonego ogórka) dodaje się do ryb i ryżu, a następnie zawija w suszone wodorosty. Danie to świetnie się prezentuje i jest idealne dla prawdziwych koneserów smaku. Jedzenie sushi nie grozi zatruciem, niebezpieczeństwo zatrucia jest minimalizowane przez zastosowanie nowoczesnych technologii. Ryby są przechowywane w bardzo niskiej temperaturze przez co najmniej dwadzieścia cztery godziny, co eliminuje obecność bakterii lub pasożytów w rybach. Prawdopodobnie największym zagrożeniem w sushi, jest to, że ryba zawiera niewielkie ilości rtęci, jednak należy tutaj wyraźnie podkreślić, że zawartość ryby w daniu jest naprawdę niewielka. Dzisiejsze restauracje serwujące sushi korzystają wyłącznie z najświeższych ryb. Istnieje wiele rodzajów tej potrawy.