
Przepis na małopolskie gołąbki tradycyjne
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (1 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Nieduża główka białej kapusty
- 300g łuskanego grochu
- 150g kaszy pęczak
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oliwy
- Łyżka majeranku
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- Łyżka masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Pół łyżeczki cukru białego
- Łyżeczka mąki pszennej
- Sól
- Pieprz czarny
Instrukcje
- 1. Umyj kaszę i groch. Ugotuj w osobnych garnkach.
- 2. Posiekaj drobno cebulę i zrumień na mocno rozgrzanym oleju.
- 3. Z kapusty usuń głąb. Wrzuć ją na wrzątek i sparz. Delikatnie wyjmij. Oddziel liście. Zgnieć widelcem twarde miejsca.
- 4. Połącz ugotowaną kaszę z grochem, usmażoną cebulą. Dopraw pieprzem i solą i dokładnie wymieszaj.
- 5. Farsz nałóż na liście kapusty, które następnie zwijamy. Powstałe gołąbki ułóż ciasno w rondlu. Po wykonaniu wszystkich gołąbków, całość zalej połową bulionu warzywnego i duś na małym ogniu.
- 6. W osobnym rondelku roztop masło i poprzez dodanie mąki, wykonaj zasmażkę. Wlej pozostały wywar, wymieszaj dokładnie i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj pomidorowy przecier, cukier i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 7. Sos wlej do gołąbków pod koniec ich duszenia.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy na kolację
- Składniki :Groch, Kapusta
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(1 / 5)
Brak komentarzy.