3-4 porcje
Czas pieczenia: 25 minut
Składniki:
1,5 kg małych omułków
2 duże cebule (drobno posiekane)
2 duże pomidory (pokrojone w plastry)
3 ząbki czosnku zmiażdżone w prasie
1 łyżka stołowa curry
1 pęczek świeżego tymianku
250ml białego wina
Oliwa z oliwek
Pieprz
Około 1kg małych ziemniaków (umytych i obranych)
4 nieobrane ząbki czosnku
1 łyżka stołowa curry
1 mały pęczek świeżego tymianku
Sól i pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki:
Piekarnik rozgrzać wcześniej do 180°C.
Umieścić ziemniaki w kokilkach wypełnionych gorącą wodą, kokilki wstawić do piekarnika i piec w wysokiej temperaturze.
Piec przez 3 minuty po zagotowaniu się wody, odcedzić.
Ustawić maksymalną temperaturę, polać ziemniaki oliwą z oliwek, dodać cztery nieobrane ząbki czosnku.
Dodać małe odsączone ziemniaki, sól i pieprz, posypać curry.
Mieszać powoli tak, by każdy ziemniak okrył się warstwą curry.
Posypać drobnymi gałązkami tymianku
Ustawić średni płomień w piekarniku, piec przez 15-20 minut.
Przygotowanie omułków:
Podczas gdy ziemniaki pieką się w piekarniku, umieścić nieduży rondel na średnim ogniu i polać oliwą z oliwek.
Dodać dwie drobno posiekane cebule i zmiażdżone 3 ząbki czosnku.
Posypać pełną łyżeczką curry.
Zrumienić cebulę i czosnek, następnie dodać dwa duże pokrojone w plasterki pomidory, gotować, ubić przy pomocy drewnianej łyżki, a na koniec dodać gałązki tymianku.
Wlać 250ml białego wina do rondla i dokładnie wymieszać.
Zmniejszyć nieco płomień i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
Dodać omułki, ponownie zamieszać, następnie gotować pod przykryciem przez 3-4 minuty, mieszając co minutę.
Gdy tylko otworzą się muszle zdjąć z ognia i podawać natychmiast z ziemniakami.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.