baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na migdałowe amaretti z pomarańczowym tiramisu

Składniki:

– 10 dag migdałowych amaretti
– 25 dag serka mascarpone
– 2 jajka
– 3 łyżki drobnego cukru pudru
– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 50 ml likieru lub koniaku
– 2 łyżki ciemnego kakao
– skórka z jednej pomarańczy

Na początku rozpuszczamy kawę w szklance zagotowanej wody. Dodajemy alkohol. W międzyczasie żółtka wraz z cukrem ucieramy na puszysty krem. Ucieramy około 10 minut. Następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Do tego wrzucamy starta skórkę z pomarańczy i łączymy z masą. Do białek które nam zostały dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukru i ciągle mieszamy przez około 3 minuty, następnie delikatnie łączymy z masą mascarpone.

Nasz deser najlepiej smakuję i wygląda w małych szklanych pucharach. Dlatego więc układamy pierwszą warstwę amarettii umoczonymi w kawie. Następnie układamy masę mascarpone, obsypujemy kakao i powtarzamy czynność aż do zapełnienia. Gotowy deser wkładamy na około 4-5 godzin do lodówki. Deser podajemy schłodzony. Polecam w szczególności na gorące dni lub romantyczny wieczór z dziewczyną, jest to dobry afrodyzjak 🙂

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (2 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...