Składniki na ciasto: Składniki na krem:
– szklanka mąki – 12 dag masła
– szklanka cukru – sok z połowy cytryny
– pół szklanki mąki ziemniaczanej – budyń śmietankowy(paczka)
– 25 dag masła – pół szklanki cukru pudru
– 4 jajka – 250 ml mleka
– 4 łyżki kakao – 1 żółtko
– łyżeczka proszku do pieczenia – 15 dag dżemu wiśniowego
W garnku z grubym dnem zagotuj roztopione masło, cukier, kakao, 100 ml wody. Odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie wbij żółtka i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, zwykła, ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Na koniec białka dokładnie ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Gotowe wstawiamy do pieca nagrzanego na 180′C i pieczemy około 45 minut.
Podczas pieczenia zabieramy się za zrobienie masy. Do garnka wlewamy mleko, zagotowujemy dodając sok z cytryny, budyń oraz cukier puder. Mieszamy odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Dodajemy roztopione masło oraz jedno żółtko. Dokładnie mieszamy mikserem na delikatna masę.
Ciasto po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe płaty. Na jednym nakładamy dżemu, masy budyniowej. Układamy druga warstwę ciasta. Na polewę użyłem roztopionej czekolady.
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.