Przepis na omlet włoski
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 1,5 łyżki oleju
- 1 duża cebula pokrojona w krążki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów (pokroić w paski)
- 400 g karczochów z puszki, odsączonych i przekrojonych na połowy
- 225 g sera ricotta
- 4 roztrzepane duże jajka
- 40 g sera parmezan (starty)
- 3 łyżki tymianku (może też być świeżo posiekany)
Instrukcje
- 1. Opis pracy: ziemniaki należy obrać i przełożyć do miski z zimną wodą (po to aby nie ściemniały). Następnie je wyciągamy i kroimy w cienkie plasterki. Duży garnek napełniamy wodą, którą zagotowujemy do wrzenia i wkładamy ziemniaki, które gotujemy 5-6 minut aż do miękkości. Rozgrzewamy olej na dużej patelni, na której umieszczamy cebulę z czosnkiem. Dusimy 4-5 minut aż do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory i dusimy kolejne 3 minuty. W głębokiej, żaroodpornej foremce wykładamy plasterki ziemniaków, na które nakładamy warstwę mieszanki cebulowo-pomidorowej, następnie warstwę karczochów i pokrywamy serem ricotta. Następnie powtarzamy taką samą czynność aż do wykorzystania wszystkich składników, przy czym układanie warstw kończymy plasterkami ziemniaków. Następnie mieszamy jajka, mleko, tymianek i połowę sera parmezan (doprawiamy pieprzem i solą) i tą zaprawą polewamy ziemniaki. Teraz całość dania posypujemy resztą sera parmezan i zapiekamy przez 20-25 minut na złotobrązowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Gotowe danie kroimy na kawałki i podajmy póki jeszcze ciepłe.
- Rodzaj dania :Przepisy na jajka
- Rodzaj przepisu :Przepisy na śniadanie
- Składniki :Jajka, Karczoch, Parmezan, Tymianek, Ziemniaki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.