Delikatne paszet z królika rozpływa się w ustach. Musicie tego spróbować!
Przepis na pasztet z królika
-
- Porcje
- 4
- Poziom trudności Trudny
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- mięso z tylnych części królika
- 200 g wieprzowiny
- 100 g boczku
- plaster wędzonej szynki
- 3 szklanki czerwonego wina
- ½ szklanki wódki
- 2 małe cebulki
- 3 ząbki czosnku
- 5 gałązek natki pietruszki
- 2 jajka
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
Instrukcje
- 1. Oddziel mięso od kości i posiekaj mięso na kwadraty.
- 2. Marynuj mięso przez noc w płytkim naczyniu w liściach laurowych, czerwonym winie i wódce. Dalikatnie przypraw.
- 3. Następnego dnia odsącz królika z marynaty. Zmiel razem filet wieprzowy, boczek, szynkę, czosnek, szalotki i pietruszkę. Przypraw i zmieszaj razem z jajkami i odrobiną marynaty. Układaj warstwami w naczyniu Emile Henry wieprzowinę oraz królika.
- 4. Przykryj naczynie i uszczelnij ciastem wykonanym z mąki i wody. Ułóż naczynie w kąpieli wodnej (włóż je do drugiego, większego naczynia wypełnionego wodą na tyle, by woda sięgała połowy ścianki naczynia z pasztetem). Trzymaj w piekarniku w temperaturze 150 °C. Pozostaw w lodówce przynajmniej na 24 h.
- Porcje: 4
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację
- Składniki :Boczek, Cebula, Czerwone wino, Czosnek, Jajka, Liść laurowy, Pietruszka, Wieprzowina, Wódka
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.