Składniki:
500 g fileta z łososia
½ l płynnej galaretki – żelatyny
Do marynaty:
½ szklanki białego wytrawnego wina
8 gałązek estragonu
1 szklanka bulionu, sól, pieprz
Na nadzienie:
6 jajek
3 czerwone chilli
4 cytryny
15 g zielonego pieprzu
1 szalotka
½ pęczka pietruszki
1 pęczek trybuli
5 gałązek estragonu
Przepis dla 8 osób:
Włóż naczynie do lodówki do schłodzenia. Pokrój łososia w paski, a następnie ułóż w schłodzonym naczyniu. Dodaj składniki marynaty, a nastepnie ponownie umieść całość w lodówce na 2 h. Przygotuj płynną galaretkę i pozostaw do schłodzenia, mieszając od czasu do czasu.
Przygotowanie nadzienia:
Ugotuj jajka na twardo, posiekaj je, a nastepnie ułóż osobno białko i żółtko. Obierz cytrynę i pokrój w ćwiartki, a nastepnie w kosteczki. Pietruszkę, trybulę i estragon oddziel od gałązek i drobno posiekaj. Łososia wraz z marynatą włóż do rondla, postaw na ogniu i gotuj przez 3 minuty.
Ułóż część nadzienia na dnie miski, dodając ziarenka pieprzu. Zalej odrobiną galarety i wstaw do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, ułóż na wierzchu część łososia i przypraw solą i pieprzem. Zalej galaretką i włóż do lodówki. Postępuj tak aż do wyczerpania wszystkich składników, a następnie trzymaj w lodówce przez 24 h.
Serwuj w całości, krojąc na grube plastry.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.