Składniki
1,5kg brzuśca wieprzowego
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Sól morska
100ml oliwy z oliwek
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
2 cebule
1 główka czosnku, podzielona na ząbki, obrana
Świeży tymianek
1 butelka białego wina
Przygotowanie
Ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę. Na skórze wykonać nożem do skóry prostopadłe nacięcia, w moździerzu umieścić nasiona kopru oraz sól morską, ucierać aż nasiona połączą się dokładnie z solą.
Skórę skropić po wierzchu oliwą z oliwek, posypać mieszanką nasion kopru i soli, wcierać mieszankę tak, by cała weszła w skórę. Odstawić na bok.
Pokroić marchew i seler na duże kawałki, wrzucić do żaroodpornego naczynia,
dodać ząbki czosnku, obrać cebule i pokroić na duże cząstki. Dorzucić cały tymianek.
Położyć brzusiec na warzywach, włożyć do silnie rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut lub do momentu, gdy skóra na brzuścu zacznie wypuszczać bąbelki i zrumieni się złociście. Zmniejszyć temperaturę do 170°C i następnie piec przez 1,5 godziny. Polać białym winem i kontynuować pieczenie przez kolejną godzinę.
Po upieczeniu usunąć chrupiącą skórkę z wierzchu i pokruszyć, brzusiec pokroić w plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym w sosie warzywnym.
Podawać ze swoimi ulubionymi warzywami.
Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.