baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na Pieczona ryba w panierce parmezanowej

Składniki:

– pęczek włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler, por)
– 2 liście laurowe
– kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
– łyżeczka słodkiej
– łyżeczka ostrej papryki
– 2 średnie cebule
– pół kostki rosołowej
– 15 ząbków czosnku
– olej słonecznikowy
– kieliszek czerwonego wina
– 1 żółtko
– 100 ml śmietany
– sól, pieprz,
– suszony majeranek i tymianek

Warzywa umyć, obrać, pokroić i zalać zimną wodą. Wrzucić pół kostki rosołowej.Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 przekrojonych ząbków czosnku.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60 minut.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę 10 ząbków czosnku. Chwilę smażyć razem. Zalać już gotowym bulionem.
Gotować następnie przez ok. 30 minut wraz z majerankiem i tymiankiem. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać czerwone wino.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie do zupy stopniowo dodać rozmącone żółtko wymieszane ze śmietaną.Żeby nie porobiły się grudki najlepiej dolać chochlę zupy i wymieszać aby nabrało temperatury, po czym wlać z powrotem do garnka.
Do zupy robiłem również grzanki.Bułę wysmarowałem masłem wymieszanym z koperkiem.Do pieca na około 7-8 minut.

Przed podaniem, wrzucić do miseczki trochę startego żółtego sera, zalać gorącą zupą. Ser będzie powoli się rozpuszczał, podawać z grzankami.

Ocena przepisu

  • (0 /5)
  • (0 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...