Składniki:
– pęczek włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler, por)
– 2 liście laurowe
– kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
– łyżeczka słodkiej
– łyżeczka ostrej papryki
– 2 średnie cebule
– pół kostki rosołowej
– 15 ząbków czosnku
– olej słonecznikowy
– kieliszek czerwonego wina
– 1 żółtko
– 100 ml śmietany
– sól, pieprz,
– suszony majeranek i tymianek
Warzywa umyć, obrać, pokroić i zalać zimną wodą. Wrzucić pół kostki rosołowej.Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 przekrojonych ząbków czosnku.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę 10 ząbków czosnku. Chwilę smażyć razem. Zalać już gotowym bulionem.
Gotować następnie przez ok. 30 minut wraz z majerankiem i tymiankiem. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać czerwone wino.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie do zupy stopniowo dodać rozmącone żółtko wymieszane ze śmietaną.Żeby nie porobiły się grudki najlepiej dolać chochlę zupy i wymieszać aby nabrało temperatury, po czym wlać z powrotem do garnka.
Do zupy robiłem również grzanki.Bułę wysmarowałem masłem wymieszanym z koperkiem.Do pieca na około 7-8 minut.
Przed podaniem, wrzucić do miseczki trochę startego żółtego sera, zalać gorącą zupą. Ser będzie powoli się rozpuszczał, podawać z grzankami.
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.