Przepis na piernik przekładany masą budyniową
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag cukru
- 20 dag miodu
- 25 dag masła
- 5 jajek
- paczka przypraw korzennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- powidła śliwkowe
- 1 budyń waniliowy
- 250 ml mleka
- 10 dag białej czekolady
Instrukcje
- 1. Wcześniej przygotowaną formę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą. 100 g masła ucieramy z cukrem, dodając żółtka. Ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy przyprawy korzenne, miód oraz proszek do pieczenia. W między czasie ubijamy białka. Do utartej masy dodajemy partiami mąkę cały czas mieszając. Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 ‚C i pieczemy około 50 min. Zabieramy się za zrobienie masy budyniowej. W rondlu gotujemy mleko, dodajemy paczkę budyniu, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mikserem mieszamy ze 100 g masła. Możemy dodać 3 łyżki cukru dla smaku. Ostudzone ciasto kroimy na maksymalnie 3 równe plastry po około 1 cm. Na pierwszą warstwę układamy powidła śliwkowe. masę budyniową. Następny plaster ciasta i powtarzamy czynność. Na koniec roztapiamy białą czekoladę wraz z reszta 50 g masła i smarujemy ciasto.
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
- Składniki :Czekolada
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.