Lubisz kuchnię włoską? Ten przepis jest dla Ciebie! 🙂
Koniecznie sprawdź kamień do pizzy oraz nóż do pizzy dostępny w naszym sklepie 🙂
Przepis na pizzę domową na cienkim cieście
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 30 dag mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 150 ml wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli, pieprzu
- sos pomidorowy
- 2 łyżki pesto
- ząbek czosnku
- majeranek, oregano
- 15 dag sera mozzarella
- dodatki do pizzy
Instrukcje
- 1. Do miski wrzucamy mąki, robimy zagłębienie, wlewamy rozpuszczone drożdże w wodzie, oliwę z oliwek oraz dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Przez około 15 minut ugniatamy ciasto na pulchna masę. Najlepsze będzie kiedy zacznie odchodzić od rąk. Następnie wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut aby urosło. Sos pomidorowy[ ja kupiłem gotowy w lidlu] wlewamy na patelnię i 10 minut gotujemy aby sos zgęstniał. Na koniec dodajemy pesto, przeciśnięty ząbek czosnku, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dodatki, wedle uznania, kroimy na małe kawałki, kostki, paski itp…Ja użyłem salami, cebuli, suszonych pomidorów, oliwek i papryki.
- 2. Gdy ciasto już nam ładnie wyrośnie przekładamy na wcześniej obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Ciasto jeszcze delikatnie urośnie. Smarujemy formę oliwą z oliwek i układamy ciasto. Następnie dodajemy sos pomidorowy oraz wszystkie dodatki. Na koniec obsypujemy startym serem mozzarella.
- 3. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 240 ‚C. Można podawać np z sosem czosnkowym. Smacznego.
- Rodzaj dania :Przepis na pizze
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację
- Składniki :Drożdże, Majeranek, Oliwa z oliwek, Oregano, Pesto, Ser mozzarella
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.