Placek po cygańsku czy też węgierski to pyszne i syte danie, do tego bardzo znane i doceniane w całej Europie. Można go przygotować na wiele sposobów. Swój ulubiony przepis podaje poniżej. Danie to zaspokoi podniebienie prawdziwego smakosza mięsa i ziemniaków, poniżej jest niczym innym jak plackiem ziemniaczanym przełożonym pysznym gulaszem. Próbowałam wiele wariantów i sposobów przyrządzania, jednakże moim zdaniem ten jest najlepszy i najpyszniejszy.

Przepis na placki po węgiersku
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- 1kg starych ziemniaków
- 1 Jajko
- 1 cała włoszczyzna
- 3 łyżki mąki
- Sól i pieprz do smaku, ewentualnie chili
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- Gęsta śmietana
- 3 ząbki czosnku
- Listek pietruszki do dekoracji
Instrukcje
- 1. Mięso myjemy, suszymy i kroimy w drobną kostkę. W oryginalnym przepisie placek podaje się z wołowiną, mi jednak bardziej smakuje mięso wieprzowe. Mięso smażymy na oleju, dodajemy liście laurowe. Całą włoszczyznę ścieramy na tarce. Gdy mięso się zarumieni, całość zalewamy dużą ilością wody, ok. 1 litra i dodajemy startą włoszczyznę. Ja od razu podsmażam mięso w dużym garnku żeby go potem nie przekładać. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do póki woda nie wyparuje i nie powstanie z tego gulasz. W wersji oryginalnej gulasz przyprawiony jest na ostro, ja wolę aby farsz był nieco łagodniejszy. Placki ziemniaczane robimy według znanego wszystkim przepisu, zatem ścieramy ziemniaki, do tego cebulę i 3 ząbki czosnku, dodajemy jajko i mąkę, a całość przyprawiamy na ostro. Placek musi być duży, więc smażymy na dużej patelki. Po usmażeniu nakładamy na niego farsz, zawijamy i na spód dodajemy ok. 3 łyżek gęstej śmietany,. Całość dekorujemy listkiem pietruszki. Placek jest tak syty, że czasami ciężko zjeść go w całości. Niektórzy przyrządzają go z samym mięsem w środku, a surówkę dodają obok na talerzu. Mi osobiście bardziej smakuje mój ulepszony przepis. Życzę smacznego.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Cebula, Chilli, Liść laurowy, Wieprzowina, Ziemniaki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.