
Przepis na placki z zielonego groszku z panierowaną cukinią
-
- Porcje
- 3
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 40 dag świeżego, bądź mrożonego groszku (tego konserwowego lepiej unikać)
- 3/4 szklanki mąki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
- 30 dag piersi z kurczaka
- łyżka naturalnego jogurtu
- papryka słodka
- curry
- 2 małe cukinie
- koperek
Instrukcje
- 1. Miksujemy groszek z dodatkiem około 2 łyżek wody na gładką masę, następnie dodajemy jajko, 1/2 szklanki mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i mieszamy. Na rozgrzanej patelni z oliwą formujemy i smażymy z obu stron małe placuszki.
- 2. Pierś z kurczaka rozdrabniamy na małe kawałki, łączymy z jogurtem i przyprawami wedle uznania (curry, sól, pieprz). Mięso smażymy na rozgrzanej oliwie.
- 3. Cukinie myjemy, kroimy w plastry. Z wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Pojedynczo zanurzamy kawałki cukinii w cieście po czym obsmażamy z obu stron na rumiano.
- 4. Placki z groszku podajemy oblane sosem jogurtowym z kurczakiem w towarzystwie panierowanej cukinii.
- Porcje: 3
- Danie gotowe w 45 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na dania warzywne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację
- Składniki :Cukinia, Curry, Drób, Gałka muszkatołowa, Groszek, Koper włoski
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.