baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na prawdziwą francuską bagietkę

Składniki

375 g (2 szklanki) mąki
215 g ( szklanka) wody
7 g (1 łyżeczka) soli
5 g (1 łyżeczka) suszonych drożdży
Przygotowanie: 10 min
Wyrastanie ciasta: ok. 40 min
Pieczenie: 25 min

Podgrzać wodę do około 40 ° C. Wymieszać mąkę, sól i drożdże w misce, dolać ciepłą wodę i ugniatać przez około 3 minuty. Uformować kulę ciasta, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 40 min do wyrośnięcia. Ugnieść ciasto ponownie w celu wyeliminowania pęcherzyków powietrza, a następnie podzielić ciasto na 3 równe części. Oprószyć każdą z nich mąką. Każdą z tych części ciasta należy wyrównać ręką i uformować na kształt prostokąta. Rozwałkować prostokąty na długość odrobinę mniejszą od długości formy do pieczenia bagietek i szerokość około 10 cm. Podwinąć jeden brzeg prostokąta tak, by zakrył część powierzchni, następnie podwinąć drugi brzeg. Obrócić całość w ten sposób, by podwinięte brzegi znalazły się na spodzie. Posypać formę niewielką ilością mąki i umieścić wszystkie trzy kawałki ciasta w otworach. Przykryć formę przykrywką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów. Podgrzać piekarnik do temperatury 250 ° C. Posmarować bagietki niewielką ilością wody i zrobić na nich delikatne ukośne nacięcia. Piec przez 25 minut w temperaturze 240 ° C. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 2 minuty, by skórka stała się brązowa i chrupiąca.

Ocena przepisu

  • (2.3 /5)
  • (3 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...