Przepis inspirowany na podstawie książki: KUCHNIA WŁOSKA. AUTOR : MARTA DE LAURANS

Przepis na ptysie z kremem kawowym
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Rating)
Składniki
- 125 ml (1/8 l) wody
- 50 g masła lub margaryny
- 125 gram mąki
- 2-3 jajka
- szczypta proszku do pieczenia
- 75 nugatu orzechowego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 250 gram (1 i 1/4 pojemnika ) śmietanki kremówki
- 1 opakowanie zagęstnika do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
- Piec 20-25 minut w temperaturze 200-225 °C.
- Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika ściąć wierzchy ciastek.
- Ptysie ostudzić. W kąpieli wodnej, na małym ogniu utrzeć nugat na gładką masę, dodać kawę, ostudzić.
- Śmietanę ubijać 1/2 minuty, wsypać zagęstnik, śmietanę ubić na sztywno.
- Stopniowo, ostrożnie dodawać masę nugatową.
- Śmietanę z nugatem przełożyć do szprycki, napełnić ptysie, przykryć wierzchami.
- Oprószyć cukrem pudrem.
Instrukcje
- 1. Wodę zagotować z masłem.
- 2. Mąkę przesiać do miski, wsypać do wrzątku, utrzeć na jednolitą masę.
- 3. Nie przerywając mieszania, podgrzewać przez minutę.
- 4. Gorącą masę przełożyć do miski, kolejno dodawać jajka, ucierać mikserem na najwyższych obrotach.
- 5. Dodać tyle jajek żeby ciasto było błyszczące i po nabraniu łyżką spływało z niej.
- 6. Ciasto ostudzić, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- 7. Na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze za pomocą szprycki zrobić z ciasta 20 kleksów o wielkości orzecha włoskiego.
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.