Składniki:
– 20 dag mąki pszennej
– 2 szklanki mleka
– 150 g masła
– 3 jajka
– 4 łyżki cukru
– cukier waniliowy
– 250 ml śmietanki 30%
– skórka z cytryny
– maliny, jagody
W garnku gotujemy mleko wraz z masłem. Po zagotowaniu dodajemy maki i energicznie mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy do ostudzenia. W między czasie ubijamy na sztywno śmietanę. Warto dodać jedną saszetkę śmietan fix’u dla usztywnienia całości. Na koniec ścieramy skórkę z jednej cytryny. Gdy masa wystygnie wbijamy po kolei 3 jajka i ucieramy mikserem. Gotowe wykładamy na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 ‚C i pieczemy około 30 minut. Kiedy ptysie będą już zimne, przekrawamy na pół, dodajemy bitej śmietany, układamy owoce i przykrywamy drugą połówką. Warto posypać również cukrem pudrem. Upieczone ptysie możemy przechowywać w papierowym worku nawet do tygodnia czasu.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.