baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki:

– 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
– 1 jajko
– 1/2 szklanki mleka
– ususzona mała bułka
– 2 cebule
– sól, pieprz
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki śmietany 12%
– 2 łyżki mąki
– 3 łyżki drobno posiekanego koperku
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania pulpetów. Do zmielonego mięsa wrzucamy wymoczoną w mleku bułkę. Dodajemy całe jajko. Jedną cebulę poszatkowaną w drobną kosteczkę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy, mieszając ręką. Następnie z gotowego mięsa formujemy pulpety.

W między czasie zajmiemy się przygotowaniem sosu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej do średniego garnka. Delikatnie podsmażamy, dodając soli, pieprzu oraz innych przypraw według uznania. Następnie zalewamy duża ilością wody (2 litry) i czekamy do zagotowania. Wrzucamy uformowane pulpety i gotujemy około 20 min. Dodajemy soli, pieprzu. Po tym czasie wrzucamy koperek . 10 minut gotujemy i zagęszczamy cały sos. Śmietanę wraz z mąką mieszamy. Wlewamy do garnka i delikatnie mieszamy do zagęszczenia całości. Podgrzewamy jeszcze 5 min i podajemy.

Najlepiej smakują z ugotowanymi młodymi ziemniakami.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...