Składniki:
– 500 g mąki
– łyżeczka suchych drożdży
– łyżeczka soli
– łyżeczka pieprzu
– 1/2 łyżeczki cukru
– 300 ml wody
Do pieczenia chleba używamy jak najdrobniejszej mąki. Ja miałem mąkę chlebową typ 800. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, pieprz i cukier. Do wody wsypujemy drożdże, dokładnie mieszamy. Wlewamy do miski i dosłownie około 45 sekund mieszamy łyżką na jednolitą masę. Faktycznie krótko ale w tym przypadku wystarczy, ciasto musi być klejące. Gotowe. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Czas wyrastania to minimum 12 godzin więc najlepiej jest to zrobić to na noc. Po tym czasie wyciągamy ciasto na wcześniej oprószony blat kuchenny i formujemy w kule. Następnie przekładamy na obsypaną mąką ścierkę i odstawiamy jeszcze na 2 godziny do wyrastania. Pod koniec rozgrzewamy piekarnik do 240 ‚ C. Na pół godziny przed pieczeniem wstawiamy do piekarnika przykryty garnek aby się zagrzał. Ciasto delikatnie zsuwamy ze ścierki do naczynia. Najlepiej jest użyć garnka o średnicy 24 cm. Uważajmy, jest strasznie gorące. Pieczemy pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i jeszcze około 20 minut pieczemy aż ładnie się przyrumieni. Prosty przepis ale wymagający dużo czasu. Smakuję natomiast wyśmienicie.
Polecamy z naszego sklepu: chlebaki oraz formy do pieczenia chleba.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.