Przepis na rosół
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (2 Rating)
Składniki
- woda około 3 l na średni garnek
- 1 porcja rosołowa z kurczaka
- 1 udko z kurczaka
- kawałek mięsa wołowego około 10 dkg
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mały por
- obrana cebula
- sól, pieprz
Instrukcje
- 1. Wodę wlać do garnka, części z kurczaka wrzucamy do wody. Po zagotowaniu zbieramy z wierzchu tzw.szumowiny. Zmniejszamy ogień. Wrzucamy wszystkie obrane i wypłukane warzywa. Zostawiamy na min 2 godziny do gotowania, rosół powinien lekko bulgotać. Ja zawsze dodaje pół kostki rosołowej, choć nie każdy popiera.
- 2. Po około 2 godzinach lekkiego gotowania przypalamy obraną cebule na ogniu. Wrzucamy do rosołu żeby utrzymać jego ładny żółtawy kolor. Chwile jeszcze sobie pobulgocze, wyłączamy ogień.
- 3. Wlewamy do miseczki. Ugotowany makaron, zalewamy rosołem. Wsypujemy odrobinę posiekanej natki pietruszki.
- Rodzaj dania :Przepisy na zupy
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Cebula, Drób, Marchewka, Pietruszka, Por, Seler naciowy
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(5 / 5)
2 komentarze o Przepis na rosół
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Domowy jest pyszny i delikatny. Przyrządź go więcej i zamroź, a będziesz mieć świetną bazę do zup i sosów. Mój przepis 🙂
Niezbędne składniki
Przygotuj ok. 1, 5 kg korpusów, skrzydełek oraz szyjek kurczaka lub indyka. Dokładnie je umyj i osusz. Pokrój na ćwiartki 2-3 średnie cebule. Nie obieraj ich! Dwie średniej wielkości marchewki obierz, umyj i pokrój w dość grube plasterki. 30 dag selera korzeniowego (lub 2 łodygi naciowego z listkami) oczyść, opłucz i pokrój w plastry. Opłucz pęczek natki pietruszki. Przygotuj przyprawy: 2 liście laurowe, ½ łyżeczki suszonego tymianku, 10 ziarenek grubo pokruszonego pieprzu.
Najpierw obsmaż
Do dużego garnka włóż przygotowane części drobiu oraz pokrojoną cebulę. Obsmażaj mięso z cebulą na średnim ogniu (nie dodawaj tłuszczu), aż będą lekko brązowe. Co jakiś czas przemieszaj, aby się zbyt mocno nie przypaliły.
Sztuka gotowania
Wlej do garnka 3, 5-4 l zimnej wody. Podgrzewając, co jakiś czas mieszaj, aby osad z obsmażania całkowicie się rozpuścił. Gdy wywar zagotuje się, zdejmij z niego tworzącą się pianę (szumowinę). Dodaj marchew, seler, natkę pietruszki, liście laurowe, tymianek oraz pieprz. Przykryj garnek, tak aby pozostała niewielka szparka. Gotuj rosół na bardzo małym ogniu ok. 3 godziny.
Gotowy rosół
Przecedź bulion przez gęste sito. Ostudź i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Wyjmij i usuń z wierzchu zastygniętą warstwę tłuszczu.
Przechowywanie
Taki rosół możesz kilka dni trzymać w lodówce. Część warto zamrozić, np. w pojemnikach na lód lub kubeczkach po jogurtach.
Jeżeli ma być taki „jak u babci” musi być przygotowany z kury wiejskiej. Podstawową zasadą gotowanie rosołu jest to, by mięso zawsze wkładać do zimnej wody i gotować na małym ogniu. Jeśli się tego nie uczyni i mięso zostanie włożone do wrzątku, jego białko się szybko zetnie i nie odda ono całego smaku wywarowi. Najpyszniejszy rosół jest oczywiście z makaronem domowym.
SKŁADNIKI
pół kg wołowiny z kością: mostku, pręgi lub łaty
pół kury wiejskiej
3 średniej wielkości marchewki
2 pietruszki średniej wielkości
1 por
1 cebula
spory liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki do posypania
Wołowinę i kurę myję dokładnie, zalewam w garnku 2 litrami zimnej wody, dodaję przyprawy i gotuję około 1, 5 godziny ma małym ogniu – wywar powinien tylko „mrugać”.
Podczas gotowanie łyżką cedzakową zbieram szumowiny.
Cebulę obieram i opalam nad gazem, tak by cała z zewnątrz się spaliła. Marchewki, pietruszki obieram, myję i kroję wzdłuż na ćwiartki, dodaję do wywaru. Pora myję i całego wrzucam do garnka.
Zupę solę i gotuję 30 minut do miękkości warzyw.
Przed podaniem usuwam z rosołu pora i cebulę. Na talerzach posypuję natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Jeśli lubisz ugotowane warzywa, podaj je w zupie, jeśli zaś nie, podaj rosół tylko z makaronem lub innymi dodatkami.
Dodatkowe informacje
Jeśli chcesz uzyskać bardzo klarowny wywar, po jego ugotowaniu wyjmij z zupy wszystkie składniki, dodaj do garnka jedno surowe białko, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty, następnie rosół przecedź przez gazę.
Jeśli natomiast uważasz, ze twój rosół wyszedł za tłusty, ostudź go, następnie wstaw do lodówki na godzinę. Na powierzchni zbierze się tłuszcz, który bez trudu usuniesz za pomocą łyżki.
Tak przygotowany rosół może być doskonałą bazą do przyrządzenia innych zup. Można go zamrozić i przechowywać kilka tygodni w zamrażarce.