baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na sałatkę z zieloną fasolką

Składniki:

– 450 g zielonej fasolki
– łyżka miodu
– łyżka musztardy
– 50 ml oliwy z oliwek
– główka czosnku
– łyżka płatków migdałowych

Zieloną fasolkę szparagową obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i wstawiamy do gotowania na 20 min. W między czasie do dużej miski wlewamy łyżkę miodu, musztardy, oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Główkę czosnku obwijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 20 min do nagrzanego do 200′C stopni pieca. Fasolkę odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Czosnek wyciągamy z folii aluminiowej i delikatnie odkrawamy górną część głowy na około 1 cm. Wyciskamy cały miąższ ze środka i dodajemy do naszej masy i mieszamy. Na suchą patelnię wrzucamy płatki migdałowe i chwilę je podgrzewamy aby lekko podpiec, około 2-3 min.

Do gotowej masy wrzucamy fasolkę, oraz płatki migdałowe i delikatnie mieszamy. Sałatkę można jeść na zimno jak również i na ciepło.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...