Składniki:
– 450 g zielonej fasolki
– łyżka miodu
– łyżka musztardy
– 50 ml oliwy z oliwek
– główka czosnku
– łyżka płatków migdałowych
Zieloną fasolkę szparagową obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i wstawiamy do gotowania na 20 min. W między czasie do dużej miski wlewamy łyżkę miodu, musztardy, oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Główkę czosnku obwijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 20 min do nagrzanego do 200′C stopni pieca. Fasolkę odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Czosnek wyciągamy z folii aluminiowej i delikatnie odkrawamy górną część głowy na około 1 cm. Wyciskamy cały miąższ ze środka i dodajemy do naszej masy i mieszamy. Na suchą patelnię wrzucamy płatki migdałowe i chwilę je podgrzewamy aby lekko podpiec, około 2-3 min.
Do gotowej masy wrzucamy fasolkę, oraz płatki migdałowe i delikatnie mieszamy. Sałatkę można jeść na zimno jak również i na ciepło.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.