baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na schab ze smażonymi jabłkami

Składniki:
– 2 plastry schabu
– 1/2 pomarańczy
– 1 cebula
– 2 twarde, soczyste jabłka
– 100g masła
– 50 ml czerwonego wina
– sól, pieprz, olej do smażenia

Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Nie obieramy ze skórki! Kawałki schabu obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną olejem patelnie do lekkiego przysmażenia.
Ściągamy, układamy w piecu lub mikrofalówce do upieczenia na 20 min, temp 200 ‚ C.

Na patelni po schabie układamy pokrojone w ósemki jabłka, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy trochę masła bądź oleju i smażymy. Jeśli jabłka są dość kwaśne, można dodać łyżeczkę miodu. Wyjmujemy podsmażone jabłka, zostawiając cebulę. Do cebuli dolewamy czerwone wino i sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotujemy aż nadmiar płynów wyparuje. Następnie dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią do zagęszczenia sosu. Kiedy sos zgęstnieje, dorzucamy jabłka.

Upieczony schab układamy na talerzu, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami. Można podawać z ryżem.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...