Składniki:
– 2 plastry schabu
– 1/2 pomarańczy
– 1 cebula
– 2 twarde, soczyste jabłka
– 100g masła
– 50 ml czerwonego wina
– sól, pieprz, olej do smażenia
Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Nie obieramy ze skórki! Kawałki schabu obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną olejem patelnie do lekkiego przysmażenia.
Ściągamy, układamy w piecu lub mikrofalówce do upieczenia na 20 min, temp 200 ‚ C.
Na patelni po schabie układamy pokrojone w ósemki jabłka, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy trochę masła bądź oleju i smażymy. Jeśli jabłka są dość kwaśne, można dodać łyżeczkę miodu. Wyjmujemy podsmażone jabłka, zostawiając cebulę. Do cebuli dolewamy czerwone wino i sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotujemy aż nadmiar płynów wyparuje. Następnie dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią do zagęszczenia sosu. Kiedy sos zgęstnieje, dorzucamy jabłka.
Upieczony schab układamy na talerzu, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami. Można podawać z ryżem.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.