baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na sernik – Torta di ricotta

Torta di ricotta – sernik, który posmakuje każdemu. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, zabiera niewiele czasu i znika z patery w kilka minut:)
Może właśnie ten włoski przysmak będzie Twoją idealną propozycją właśnie na dziejszy deser? Spróbuj!

Składniki:
– 30 dag mąki pszennej
– 30 dag serka ricotta (odsączonego)
– 3 jaja
– 20 dag cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– wanilia (cukier waniliowy)
– odrobina startej skórki z cytryny
– 10 dag masła (klarowanego, rozpuszczonego)
– cukier puder do posypania

Jaja ubić z cukrem. Do masy dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, rozpuszczone masło, wanilię, skórkę z cytryny i serek ricotta. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Przelać do okrągłej formy (na spód wyłożyć papier do pieczenia). Piec w 180 stopniach C przez 35-40 minut. Po upieczeniu posypać odrobiną cukru pudru.

Torta di ricotta doskonale smakuje z domowej roboty konfiturami z czarnej porzeczki lub aronii. Pycha!

Smacznego!

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...