Torta di ricotta – sernik, który posmakuje każdemu. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, zabiera niewiele czasu i znika z patery w kilka minut:)
Może właśnie ten włoski przysmak będzie Twoją idealną propozycją właśnie na dziejszy deser? Spróbuj!
Składniki:
– 30 dag mąki pszennej
– 30 dag serka ricotta (odsączonego)
– 3 jaja
– 20 dag cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– wanilia (cukier waniliowy)
– odrobina startej skórki z cytryny
– 10 dag masła (klarowanego, rozpuszczonego)
– cukier puder do posypania
Jaja ubić z cukrem. Do masy dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, rozpuszczone masło, wanilię, skórkę z cytryny i serek ricotta. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Przelać do okrągłej formy (na spód wyłożyć papier do pieczenia). Piec w 180 stopniach C przez 35-40 minut. Po upieczeniu posypać odrobiną cukru pudru.
Torta di ricotta doskonale smakuje z domowej roboty konfiturami z czarnej porzeczki lub aronii. Pycha!
Smacznego!
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.