baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na smalec

Składniki:

0,5 kg słoniny
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Słoninę pokroić w kostkę, stopić na patelni.Odstawić do wystygnięcia. W między czasie cebule i czosnek obrać,czosnek przecisnąć przez praskę, cebule drobno posiekać. Chwile smażyć mieszając. Zestawić z ognia i odstawić do wystygnięcia. Cebule z czosnkiem wymieszać z lekko już ściętym smalcem. Ostudzony smalec schować do lodówki na 2-3 godziny. Podawać ze świeżym pieczywem, białym, ciemnym, ogórkiem małosolnym no i oczywiście PIWEM 🙂

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...