Boczek czosnek i parmezan dodajemy według uznania ale polecam 1 maksymalnie 2 ząbki czosnku.

Przepis na spaghetti carbonara
-
- Czas przygotowania
- Minut(y)
-
- Czas gotowania
- Minut(y)
-
- Porcje
- 4
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (3 /5)
- (4 Rating)
Składniki
- Kluski długie np: lubella do spaghetti
- Śmietana 18% ( pół opakowania )
- Boczek
- Czosnek
- Parmezan
- 2 jajka
- Sól i pieprz
Instrukcje
- 1. Wyciągamy patelnie i na oleju przysmażamy boczek. W czasie smażenia boczku wyciągamy mikser i garnek i naczynie nadające się do miksowania składników. Do naczynia np: miski wbijamy 2 jajka wsypujemy parmezan czosnek, wlewamy śmietanę solimy i pieprzymy według uznania. Miksujemy to do uzyskania gładkiej konsystecji. Dopiero po zrobieniu sosu wrzucamy kluski do gotowania. Gdy kluski już się nam ugotują przekładamy je do drugiego garnka. Do tego samego garnka wlewamy sos i wrzucamy boczek. włanczamy gaz na lekki ogień i gotujemy przez 5 do 8 minut co niekiedy mieszając. Po tych 8 minutach możemy już wykładać nasze danie na talerze. Polecam do tego również białe wino pół-wytrawne, można też dodać troszeczkę wina do sosu będzie on miał wtedy leciutko winny smak.
- Porcje: 4
- Danie gotowe w 60 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na makarony
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Czosnek, Parmezan
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis

4 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(3 / 5)
1 komentarzy o Przepis na spaghetti carbonara
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Przygotowanie potrawy, jaką jest makaron carbonara jest bardzo proste i szybkie. Całe gotowanie i przyrządzanie tej wykwintnej włoskiej pasty nie powinno zająć więcej niż 15 minut. Zacznijmy od rzeczy najważniejszej, a mianowicie od przygotowania składników. Jak wiadomo, carbonara, to nic innego jak połączenie jajka, śmietany, boczku, czosnku i czarnego pieprzu. Dla urozmaicenia można dodać cebulkę i 2 małe pieczarki. Najpierw wstawiamy makaron, gdyż jego ugotowanie, to zdecydowanie najbardziej czasochłonny proces. Oczywiście należy pamiętać o posoleniu wody i dodaniu do niej odrobiny oliwy, w przeciwnym wypadku, cała nasza potrawa będzie mdła i niedobra, a makaron posklejany. Na małej patelni podsmażamy boczek, w sklepach można kupić już taki pokrojony w paseczki. Dodajemy odrobinę oliwy, jednak nie więcej niż małą łyżeczkę do herbaty, bo inaczej sos wyjdzie nam tłusty i będzie nieładnie się prezentował na talerzu, dodajemy drobno posiekany czosnek, pół garści zielonej natki pietruszki i ewentualnie pokrojone w kostkę pieczarki. Wszystko podsmażamy około minuty. Następnie mieszamy śmietanę z jajkiem i świeżo startym parmezanem i dodajemy odrobinę czarnego pieprzu. Całą mieszankę wlewamy na gorący makaron, wówczas jajko się zetnie równomiernie a parmezan fajnie połączy je ze śmietaną. Całość wykładamy na głęboki talerz, posypując wcześniej przygotowanym boczkiem. Idealnie smakuje z parmezanem i zieloną pietruszką na wierzchu. Palce lizać. Prawdziwa włoska carbonara z oryginalnego przepisu. Smacznego.