baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na szarlotkę przykrytą bezą

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– ½ szklanki cukru pudru
– 3 żółtka
– 300g masła
– 1,5kg jabłek (np. antonówki)
– 6 białek jaja
– 1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Spód z kruchego ciasta: zagniatamy mąkę, cukier puder, 200g masła i żółtka razem, po czym wyrabiamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą, wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, kroimy kulę w cienkie plastry i rozgniatamy cienką warstwą na blachę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. Wyjmujemy z pieca i studzimy.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Wkładamy do garnka z pozostałą częścią masła, dusimy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Studzimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym ubijamy dalej, dodając stopniowo cukier. Na upieczony spod wykładamy uduszone jabłka, przykrywamy ubitą pianą z białek, wstawiamy do pieca nagrzanego do 170°C na 25 – 30 minut.

Ocena przepisu

  • (0 /5)
  • (0 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...