Składniki:
– 2 duże piersi z kurczaka
– 1 cebula
– 1 mała papryka
– 10 dag słoniny wędzonej
– sól, pieprz, curry
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.Kroimy w dosyć dużą kostkę. Wsypujemy 2 łyżki curry oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy i tak gotowe odstawiamy na około 45 min do marynowania. W między czasie kroimy w kostkę, plasterki resztę składników i przygotowujemy do nabijania wedle uznania oraz kolejności. Musimy pamiętać o tym aby zawsze każdy kawałek kurczaka przełożyć plasterkiem słoniny. Dzięki niej kurczak nie będzie taki suchy. Gotowe szaszłyki wstawiamy do pieczenia na około 25 min w temperaturze 170′C.
Gotowe szaszłyki wykładamy na talerz. Najlepiej smakują z gotowanym ryżem. Warto również zadbać o jakąś sałatkę.
Bardzo dobrze pasują do nich sałata lodowa z sosem czosnkowym.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.