baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na szaszłyki z kurczaka

Składniki:

– 2 duże piersi z kurczaka
– 1 cebula
– 1 mała papryka
– 10 dag słoniny wędzonej
– sól, pieprz, curry

szaszłyki z kurczaka smaczne

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.Kroimy w dosyć dużą kostkę. Wsypujemy 2 łyżki curry oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy i tak gotowe odstawiamy na około 45 min do marynowania. W między czasie kroimy w kostkę, plasterki resztę składników i przygotowujemy do nabijania wedle uznania oraz kolejności. Musimy pamiętać o tym aby zawsze każdy kawałek kurczaka przełożyć plasterkiem słoniny. Dzięki niej kurczak nie będzie taki suchy. Gotowe szaszłyki wstawiamy do pieczenia na około 25 min w temperaturze 170′C.

Gotowe szaszłyki wykładamy na talerz. Najlepiej smakują z gotowanym ryżem. Warto również zadbać o jakąś sałatkę.

Bardzo dobrze pasują do nich sałata lodowa z sosem czosnkowym.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...