baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na tadżin z cielęciny na piwie z endywią

4-6 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 35 minut

Składniki
600g polędwicy cielęcej
4 dużych endywii
150g daktyli
3 ząbki czosnku
25g orzechów pinii
1 łyżka miodu
200ml piwa typu brown ale
Kilka gałązek świeżego tymianku
7-8 ziaren ususzonego pieprzu zielonego
Sól

Przygotowanie
Daktyle, miód i piwo umieścić w garnku na dużym ogniu, zagotować, wyłączyć i pozostawić pod przykryciem.

Usunąć skórę z polędwicy za pomocą ostrego, cienkiego noża, następnie posiekać na grube kawałki tournedos i odłożyć na bok.

Rozkruszyć orzechy i drobno posiekać czosnek.

Odciąć głąb endywii, następnie pokroić wzdłuż na cztery części, dodać sól i pieprz.

Wlać oliwę do gotującego się na dużym ogniu tagine. Przyrumienić polędwicę po każdej stronie, dodać endywię i pozostawić, aż się bardziej zrumieni. Dodać pokruszone orzechy, posiekany czosnek, gałązki tymianku, zielony pieprz (lekko zmielony), a następnie piwo i sos daktylowy, posolić. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, przyozdobić przed podaniem.

Danie podawać z np. kuskusem czy pszenicą orkisz.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...