4-6 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 35 minut
Składniki
600g polędwicy cielęcej
4 dużych endywii
150g daktyli
3 ząbki czosnku
25g orzechów pinii
1 łyżka miodu
200ml piwa typu brown ale
Kilka gałązek świeżego tymianku
7-8 ziaren ususzonego pieprzu zielonego
Sól
Przygotowanie
Daktyle, miód i piwo umieścić w garnku na dużym ogniu, zagotować, wyłączyć i pozostawić pod przykryciem.
Usunąć skórę z polędwicy za pomocą ostrego, cienkiego noża, następnie posiekać na grube kawałki tournedos i odłożyć na bok.
Rozkruszyć orzechy i drobno posiekać czosnek.
Odciąć głąb endywii, następnie pokroić wzdłuż na cztery części, dodać sól i pieprz.
Wlać oliwę do gotującego się na dużym ogniu tagine. Przyrumienić polędwicę po każdej stronie, dodać endywię i pozostawić, aż się bardziej zrumieni. Dodać pokruszone orzechy, posiekany czosnek, gałązki tymianku, zielony pieprz (lekko zmielony), a następnie piwo i sos daktylowy, posolić. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, przyozdobić przed podaniem.
Danie podawać z np. kuskusem czy pszenicą orkisz.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.