Składniki
– 500 g serka mascarpone
– 3 jajka
– 4 łyżki cukru
– 20 dag podłużnych biszkoptów(20 szt)
– 250 ml mocnej zaparzonej kawy(rozpuszczalna)
– 4 łyżki likieru amaretto lub innego alkoholu
– kakao
Przygotowanie:
Ucieramy żółtka wraz z cukrem na jednolitą aby uzyskać biały kolor.Najszybciej i najwygodniej
będzie nam to zrobić mikserem.Do masy dodajemy serek mascarpone.Delikatnie na wolnych obrotach mieszamy.Ubijamy pianę z białek i następnie dodajemy do masy serowej.Aby uzyskać delikatną konsystencję całość mieszamy delikatnie łyżką.
W międzyczasie parzymy mocną kawę.Ja na kubek 250 ml daję 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej.
Do kawy dodajemy 4 łyżki wybranego alkoholu.
Układamy pierwszą warstwę biszkoptów.Łyżką oblewamy wszystkie dokładnie kawą, aby ładnie nasiąkły.Nakładamy warstwę serka(połowę masy). Na ser wykładamy drugą warstwę biszkoptów.
Również nasączamy kawą.Warstwę sera nakładamy na biszkopty i wyrównujemy miękką łyżką.
Przez drobniutkie sitko obsypujemy kakao.Wstawiamy do lodówki najlepiej na 2-3 h.
Po tym czasie masa serowa stężeje i gotowe.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.