4-8 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 – 75 minut
Składniki
1 udziec jagnięcy (1,6kg)
2 pęczki świeżego tymianku
6 ząbki czosnku
1 mała łyżeczka sproszkowanego kminku
Sól i pieprz
Przygotowanie
Udziec oprószyć sporą ilością soli, pieprzu i kminku, dokładnie wetrzeć. Ząbki czosnku wetknąć w każdy koniec udźca, tj. przy podstawie stawu i na końcu kości. Nie kroić mięsa – spowoduje to wyciekanie sosu podczas gotowania.
Udziec umieścić w brytfance na tymianku, posypać naokoło tymiankiem.
Rozgrzać piekarnik, udziec włożyć do silnie rozgrzanego piekarnika na środkowym poziomie i piec przez 60-75 minut. Podczas pieczenia kilkakrotnie podlewać mięso powstałym sosem. Po upieczeniu pozostawić udziec w piekarniku na 10 minut, usunąć tymianek i dodać nowe listki. Udziec podaje się krojąc mięso na półmisku przy gościach.
Z potrawą tą niesamowicie współgra fasola au gratin. Można przygotować ją razem z udźcem, umieszczając fasolę w piekarniku w naczyniu, a nad nią na kratce do grillowania piec mięso w żeliwnym naczyniu. Fasola au gratin będzie gotowa w tym samym czasie, co jagnięcina.
Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.