Przepis na zabielany barszcz czerwony
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 2,5 litra bulionu warzywnego z kostki
- 800-850 g buraków ćwikłowych
- ¾ szklanki śmietany 12 lub 18%
- czubata łyżka mąki puszystej poznańskiej
- zakwas buraczany np. z butelki
- sól
- mielony pieprz czarny lub biały
- cukier (najlepiej drobny)
- liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
Instrukcje
- 1. Opis pracy: buraczki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie pokrojone buraczki wrzucamy do gotującego się gorącego bulionu w garnku i dodajemy 2 łyżki cukru, liścia laurowego i ziarenka ziela angielskiego. Następnie wszystko doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywka garnek i odstawiamy na całą noc (nie w lodówce). Następnego dnia gdy barszcz nabierze intensywnej barwy, delikatne go przecedzamy przez durszlak do garnka (na durszlaku pozostaną nam otręby buraczane) i zaczynamy mocno podgrzewać, wlewając po trochu śmietanę wymieszaną z mąką. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez około 2-4 minuty i przyprawiamy w tym czasie solą i pieprzem (czarny lub biały). Tak oto mamy przygotowany barszcz czerwony zabielany.
- Rodzaj dania :Przepisy na zupy
- Rodzaj przepisu :Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy na obiad
- Składniki :buraki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.