baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na Zapiekanka z ziemniaków (Gratin dauphinois)

składniki
1 kg ziemniaki
1 ząbek czosnku
20 g masła
1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki
1 szklanka mleka
100 g startego sera Gruyere (lub cheddar)
1 jajko
sól, pieprz

Przepis dla 4 do 5 osób
Obrać, umyć i pokroić ziemniaki na cienkie plasterki.
Nasmarować kwadratowe naczynie Emile Henry masłem i posypać spód zgniecionym ząbkiem czosnku. Dodać warstwę ziemniaków, dobrze przyprawić, polać odrobiną śmietanki i posypać tartym serem.
Napełnić naczynie pozostałymi ziemniakami i zalać mlekiem.
Wstawić do gorącego piekarnika (200 ° C) i piec przez 1 godzinę. Wymieszać jajka z ½ szklanki śmietany, solą i pieprzem i zalać zapiekankę przed włożeniem jej do piekarnika na kolejne 15 minut.
Podawać w naczyniu, w którym zapiekanka była pieczona.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...