składniki
1 kg ziemniaki
1 ząbek czosnku
20 g masła
1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki
1 szklanka mleka
100 g startego sera Gruyere (lub cheddar)
1 jajko
sól, pieprz
Przepis dla 4 do 5 osób
Obrać, umyć i pokroić ziemniaki na cienkie plasterki.
Nasmarować kwadratowe naczynie Emile Henry masłem i posypać spód zgniecionym ząbkiem czosnku. Dodać warstwę ziemniaków, dobrze przyprawić, polać odrobiną śmietanki i posypać tartym serem.
Napełnić naczynie pozostałymi ziemniakami i zalać mlekiem.
Wstawić do gorącego piekarnika (200 ° C) i piec przez 1 godzinę. Wymieszać jajka z ½ szklanki śmietany, solą i pieprzem i zalać zapiekankę przed włożeniem jej do piekarnika na kolejne 15 minut.
Podawać w naczyniu, w którym zapiekanka była pieczona.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.