baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na zapiekankę – prowansalskie purée

składniki
1,5 kg puree ziemniaczanego
2 pomidory
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz
masło lub smalec
pietruszka lub trybula

Przepis dla 4 osób
Zmiksować paprykę. Pokroić pomidory na małe kostki i posiekać czosnek. Posiekać natkę pietruszki lub trybulę. Wymieszać pomidory, czosnek i zioła z puree ziemniaczanym. Dodać żółtka z 2 jaj i doprawić pieprzem. Wlać powstały przecier do naczynia Emile Henry. Polać roztopionym masłem lub smalcem i posypać bułką tartą. Umieścić naczynie w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C na 25 minut. Purée ziemniaczane jest bardzo dobrym dodatkiem do pieczonego mięsa.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...