Składniki:
– 500 dag ugotowanych ziemniaków
– 250 ml śmietany 30%
– 15 dag sera żółtego
– pętko kiełbasy
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula
– natka pietruszki
– sól, pieprz, słodka papryka
Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Solimy oraz dodajemy pieprzu dla smaku.Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pokrojoną w plastry kiełbasę oraz pokrojoną w piórka cebulę oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy soli, pieprzu oraz słodkiej papryki.Dokładnie mieszamy ciągle podsmażając. Na sam koniec wlewamy śmietany oraz wrzucamy starty ser żółty. Na lekkim ogniu mieszamy aż całość delikatnie zgęstnieje.
Całość wylewamy do naczynia z ziemniakami i wstawiamy do nagrzanego pieca do 180′C.Pieczemy około 40 min.Posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.Najlepiej smakuje z kefirem naturalnym.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.