baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą

Składniki:

– 500 dag ugotowanych ziemniaków
– 250 ml śmietany 30%
– 15 dag sera żółtego
– pętko kiełbasy
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula
– natka pietruszki
– sól, pieprz, słodka papryka

Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Solimy oraz dodajemy pieprzu dla smaku.Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pokrojoną w plastry kiełbasę oraz pokrojoną w piórka cebulę oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy soli, pieprzu oraz słodkiej papryki.Dokładnie mieszamy ciągle podsmażając. Na sam koniec wlewamy śmietany oraz wrzucamy starty ser żółty. Na lekkim ogniu mieszamy aż całość delikatnie zgęstnieje.

zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Całość wylewamy do naczynia z ziemniakami i wstawiamy do nagrzanego pieca do 180′C.Pieczemy około 40 min.Posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.Najlepiej smakuje z kefirem naturalnym.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...