Składniki:
– 0,5 kg żeberek wieprzowych
– 15 dag pieczarek
– 2 łyżki chrzanu
– 1 duża cebula
– olej kujawski
– sól, pieprz
Żeberka dokładnie myjemy, odcinamy naddatki tłuszczu. Dzielimy, krojąc co 3 kość. Cebule kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 4 łyżki oleju. Podsmażamy cebule aż się zrumieni. Wykładamy żeberka. Podsmażamy chwilę z każdej strony.Następnie dolewamy pół szklanki wody. Gotujemy do zredukowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolejne 45 minut to dokładne smażenie żeberek. Warto obracać je co 10 minut. Gdy będą już gotowe, zdejmujemy na półmisek. Wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki, dodajemy 2 łyżki chrzanu. Gotujemy 5 minut aż pieczarki zmiękną. Przekładamy z powrotem mięso na patelnię. Lekko mieszając podsmażamy jeszcze 10 minut. Smakują najlepiej z chlebem i zimnym piwem.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.