baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na zupę wiosenną

Przy przygotowywaniu tej zupy można użyć fantazji i wykorzystać warzywa inne niż te wymienione w przepisie, wedle własnego gustu.
1 puszka białej fasoli
300g zielonej fasoli
200g groszku cukrowego
1 pęczek drobnej marchewki
1 pęczek drobnych szparagów
1 pęczek kwiatów cukinii
1 litr bulionu z kury
Sól i pieprz
Przygotowanie sosu pistou:
1 pęczek bazylii
3 ząbki czosnku
50g prażone orzeszki pinii
30g startego parmezanu
200ml oliwy z oliwek
1) Każde warzywo ugotować osobno w słonej wodzie, następnie przepłukać pod bardzo zimną wodą, odstawić na bok.
2) Przepłukać białą fasolę pod zimną wodą, odstawić na bok.
3) W celu przygotowania sosu pistou należy zmiażdżyć w moździerzu czosnek z bazylią, orzeszkami i parmezanem i ucierać do momentu uzyskania konsystencji pasty, a następnie dodać trochę oliwy z oliwek.
4) Zagotować bulion z kury, doprawić do smaku.
5) Podzielić wszystkie warzywa na 6 misek z pastą, polać gorącym bulionem, skropić sosem pistou, na koniec wedle gustu posypać parmezanem.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...