6 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki
400g dyni
¾ litra mleka koziego
6 szalotki
1 mała jarmużka
1 podłużny francuski ser kozi
40g średnio solonego masła
1 łyżeczka kurkumy
1 mała łyżeczka suchej skórki (np. startej) pomarańczowej
1 mały pęczek pietruszki
½ cytryny
200ml wody
Sól i pieprz
Przygotowanie
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Kozie mleko wlać do żeliwnego garnka i zagotować.
Dodać połówki szalotki, pokrojoną dynię, kurkumę, skórkę pomarańczową, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
Dodać 25g masła, połowę pokruszonego koziego sera oraz sok z połowy cytryny, następnie odstawić pod przykryciem.
W międzyczasie obrać liście kapusty, wziąć tuzin miękkich i z każdego odciąć głąb, następnie drobno posiekać liście i wrzucić do garnka, zalać 200ml wody i posolić.
Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 3 minuty, następnie zostawić do ostudzenia i odsączyć. Podsmażyć lekko na 15g masła. Lekko przyprawić. Posypać pietruszką i gotować na największym ogniu przez 4-5 minut.
Zmiksować zupę z dyni i koziego sera, podawać w osobnych miseczkach z dodatkiem kapusty i resztą pokruszonego koziego sera po środku miseczki.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.