baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na zupę z dyni i koziego sera

6 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki
400g dyni
¾ litra mleka koziego
6 szalotki
1 mała jarmużka
1 podłużny francuski ser kozi
40g średnio solonego masła
1 łyżeczka kurkumy
1 mała łyżeczka suchej skórki (np. startej) pomarańczowej
1 mały pęczek pietruszki
½ cytryny
200ml wody
Sól i pieprz
Przygotowanie
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Kozie mleko wlać do żeliwnego garnka i zagotować.

Dodać połówki szalotki, pokrojoną dynię, kurkumę, skórkę pomarańczową, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.

Dodać 25g masła, połowę pokruszonego koziego sera oraz sok z połowy cytryny, następnie odstawić pod przykryciem.

W międzyczasie obrać liście kapusty, wziąć tuzin miękkich i z każdego odciąć głąb, następnie drobno posiekać liście i wrzucić do garnka, zalać 200ml wody i posolić.

Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 3 minuty, następnie zostawić do ostudzenia i odsączyć. Podsmażyć lekko na 15g masła. Lekko przyprawić. Posypać pietruszką i gotować na największym ogniu przez 4-5 minut.

Zmiksować zupę z dyni i koziego sera, podawać w osobnych miseczkach z dodatkiem kapusty i resztą pokruszonego koziego sera po środku miseczki.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...